El Sants presenta al·legacions a la impugnació de l’Horta del partit al Feliu i Codina i sosté que no hi va haver mala fe de Geri

El club de futbol santsenc ha enviat aquest dimarts un escrit d’onze pàgines al Comitè de Competició Territorial amb proves i arguments per guanyar la impugnació. Sants 3 Ràdio i EL3.cat han tingut accés al document i en revelen el contingut.

El Sants presenta al·legacions a la impugnació de l’Horta del partit al Feliu i Codina i sosté que no hi va haver mala fe de Geri

La polèmica anava per llarg però ja arriba a la recta final. Tot plegat es remunta al derbi barceloní del passat diumenge 9 d’abril al Feliu i Codina, quan al minut 85, Geri, amb molèsties, va ser substituït per Cornelius. Geri va abandonar el camp d’esquenes i per la banda contrària a les banquetes amb el massatgista del Sants i no va veure que ell era el jugador substituït. Quan va estar recuperat, l’àrbitre –Jonathan Miguel Teruel, del col·legi de Barcelona– li va donar permís per entrar i, d’aquesta manera, el Sants va jugar uns instants amb dotze futbolistes. En acabar el partit, l’Horta va anunciar que impugnaria el partit i la setmana passada, el dimarts 11 d’abril, va presentar la denúncia per alineació indeguda de l’equip de Tito Lossio.

En el seu document, argumenta que va jugar amb “inferioritat de condicions” per culpa d’aquest fet i que tant Geri com Cornelius van participar “al mateix temps en aspectes defensius”, en dues jugades d’atac consecutives de l’Horta. L’escrit de denúncia acaba amb la sol·licitud que el Sants perdi el partit i els punts, sent favorable als seus interessos.

L’endemà a la tarda, el dimecres 12 d’abril, la Federació Catalana de Futbol (FCF) anunciava que havia rebut la denúncia i donava dos dies hàbils al Sants per presentar al·legacions. Ahir, dimarts 18 d’abril, el Sants va enviar al Comitè de Competició Territorial un document extens amb un seguit d’arguments i justificacions per al·legar la impugnació presentada pel club hortenc i Sants 3 Ràdio i EL3.cat hi han tingut accés. Les al·legacions del Sants es vertebren en tres arguments principals.

El més potent és el que fa referència al reglament de la FCF. El Sants apel·la a l’article 293, que diu que “quan un futbolista fos alineat indegudament, pel fet de no complir els requisits reglamentaris, el club, si hagués actuat de mala fe, serà sancionat” i afegeix que “es considera mala fe el fet que sigui alineat el jugador coneixent la comissió d’aquesta irregularitat”. I és la inexistent mala fe en el cas de Geri a la qual el Sants s’aferra per defensar-se. L’escrit del Sants sosté que “no ha existit mala fe en el nostre jugador, ja que d’un error material motivat perquè l’àrbitre va autoritzar l’entrada al camp no es pot inferir una actuació culposa o negligent.”

El Sants, a més, nega que Geri participés en tasques defensives, tal com argumenta l’Horta, i assegura que el futbolista no va tocar la pilota, no va defensar cap jugada i no va interactuar amb Cornelius. Sosté que les imatges gravades mostren com el davanter està al camp només 39 segons, sense que el cos tècnic de l’Horta ni l’afició se n’adonin.

El Sants també argumenta que les proves gràfiques que ha presentat l’Horta no haurien de ser admeses per defecte en la forma. D’una banda, diu que “ni es menciona el seu origen ni com i per qui va ser gravat”. De l’altra, explica que l’Horta ha presentat només una gravació de tres i minuts mig, “una còpia muntada” del document original, i qüestiona “l’autenticitat del material videogràfic i la seva certesa com a prova”. Per tant, “el vídeo no pot ser acceptat com a prova vàlida d’acord amb la legislació i jurisprudència citada”, sentencia l’escrit del club santsenc.

En un altre sentit, parlant dels exemples, el Sants qüestiona el precedent presentat per l’Horta, ja que considera que hi ha clares diferències entre el partit que justifica l’Horta i l’enfrontament contra els santsencs. L’Horta parla d’un partit de la segona divisió autonòmica de Galícia entre el Resmón i el Villestro –del juny del 2013–, en el qual el Villestro va jugar amb dotze jugadors sense el permís de l’àrbitre. I aquí el Sants es desmarca d’aquest cas, ja que Geri va rebre la indicació del col·legiat per accedir al camp.

Per la seva banda, el club santsenc aporta dos exemples. El primer, un partit entre el Betis i el Racing de Santander –disputat el setembre del 1991– en el qual el Betis va jugar uns instants amb dotze futbolistes després d’un canvi que no es va acabar de produir i el Comitè de Competició va desestimar la sol·licitud del Racing de repetir el partit. El segon, un Utrecht-Ajax de la lliga holandesa –jugat l’abril del 2015–, un cas pràcticament idèntic al del Sants, amb l’única diferència que l’àrbitre ho va veure passats els 30 segons, després que el jugador no tingués cap influència en el joc. En aquest cas, el marcador tampoc va variar.

Per acabar, el Sants recalca que, “d’acord a la IFAB [International Football Association Board], tenir 12 jugadors al camp no sempre és alineació indeguda i d’acord amb la mateixa i al reglament de la FCF, l’alineació indeguda no sempre comporta el canvi del resultat obtingut ni la pèrdua dels tres punts, guanyats al camp”. Per tant, el club santsenc sol·licita que es doni per vàlid el resultat de 0-1, ja que “no es donen els supòsits legals per la modificació del mateix”. A més, demana al Comitè que sigui “molt estricte i acurat en la seva valoració i pràctica […], ja que la resolució d’aquest expedient pot afectar els ascensos de categories i qualsevol defecte processal afectaria greument a la competició esportiva”.

Ara, el Comitè ja té la versió de les dues parts i s’haurà de pronunciar. Està previst que aquesta tarda es reuneixi i que a la nit es faci pública la decisió final. Damunt la taula, dues opcions: que tot quedi igual o que el Sants perdi els tres punts cultivats al Feliu i Codina. És moment pels despatxos…

Una crònica i foto de Martí Odriozola

Compartir: