El Recompte 2017 visualitza 188 persones dormint als carrers de Sants-Montjuïc

Les dades que es van obtenir durant el Recompte de persones sense llar, una iniciativa amb voluntaris distribuïts per tota la ciutat, confirmen un augment de les persones que dormen al carrer als nostres barris, especialment en zones com Montjuïc, alguns sectors de la Zona Franca o l'interior de Can Batlló.

El Recompte 2017 visualitza 188 persones dormint als carrers de Sants-Montjuïc

Més de 180 persones dormen als carrers dels nostres barris. Dins de caixers, en cotxes o sota l’aixopluc de les entrades dels pàrquings intenten passar les nits. I això és només una petita part d’un fenomen que passa a tots els barris de Barcelona. Així ho confirmen les dades que es van obtenir durant el Recompte de persones sense llar, una iniciativa amb voluntaris distribuïts per tota la ciutat. Un dels grups de voluntaris del districte de Sants-Montjuïc va començar la nit del Recompte a les instal·lacions de Cal Muns. Carles Descalzi, gerent del Grup Sant Pere Claver i propulsor de Cal Muns, explicava com es va organitzar la nit: “Som una vuitantena de voluntaris que ens distribuïm pel districte amb grups de sis persones i hem d’identificar a través d’una aplicació i d’un registre el nombre de persones que dormen al ras”.

A partir de les dades, les entitats que formen part del projecte pretenen transformar aquesta realitat. Crear noves instal·lacions per acollir més gent, abaixar el preu dels lloguers o formular noves polítiques socials són alguns dels objectius que busca el Recompte per reduir aquest fenomen. Descalzi ressaltava la importància de fer una bona anàlisi de la situació per assolir-ho: “Hem de fer un bon diagnòstic per planificar les polítiques i recursos per treballar d’aquest repte col·lectiu que és el sensellarisme”. Descalzi, a més de formar part d’una entitat organitzadora, també participava en el recompte com a voluntari. Acompanyat d’altres persones que com ell estan sensibilitzats d’aquesta realitat, Descalzi va recórrer els carrers del barri de la Bordeta.

Com en Carles Descalzi, centenars de voluntaris repartits per tota la ciutat van caminar comptant el nombre de persones que s’han vist obligades a dormir al carrer. Aquest any, l’organització assegura que hi ha hagut un alt nombre de participants tot i que hi ha algunes complicacions per cobrir totes les zones. “Creiem que hem arribat a uns mil voluntaris inscrits” informava Joaquim Corral, membre de la Xarxa d’Atenció de Persones Sense Llar. Per tal que el Recompte fos un èxit, els voluntaris van rebre una formació abans de començar. Se’ls va explicar tots els detalls de la nit i se’ls va alertar de les possibles dificultats amb què es podrien trobar.

A Sants-Montjuïc hi ha zones que són més dificultoses que altres, com per exemple Montjuïc, alguns sectors de la Zona Franca o l’interior de Can Batlló. És per això que no es van enviar voluntaris a aquestes parts del districte, per bé que es va encarregar a professionals i a la Guàrdia Urbana.

Aquest portal es va desplaçar amb un equip de voluntaris que va cobrir la zona del Mercat de Sants. Amb només mitja hora, ja es van comptabilitzar 4 persones dormint en algunes zones arrecerades. Mentrestant, al seu voltant passaven persones sense reparar que allà al costat seu hi havia gent dormint. Fer de voluntari en el Recompte pot servir també per sensibilitzar la població de l’existència d’aquesta realitat.

El Recompte d’enguany va advertir que a Barcelona més de 1.000 persones es troben sense llar, ja dormint al carrer o en equipaments creats per això. El fenomen del sensellarisme ha augmentat en els darrers anys a causa de la situació que vivim. L’augment del preu del lloguer, la manca d’un parc públic d’habitatge per donar-hi resposta i la precarització del mercat laboral són les principals causes del creixement d’aquest fenomen. Des de les entitats involucrades demanen que hi hagi solucions com més aviat millor.

recompte2017calmunslabordetamaigde2017-02

recompte2017calmunslabordetamaigde2017-03

Fotos: Fundació Canpedró

Compartir: