El pròxim plenari debatrà el canvi de nom del carrer d’Aviador Franco de la Marina pel del mecànic Pablo Rada

Des de fa temps hi ha veïns que reclamen que es modifiqui la denominació d'aquest carrer, aconseguint així que deixi de fer referència a Ramon Franco: polític, militar i aviador espanyol, germà de l'exdictador Francisco Franco. [[Les portaveus al Districte de BeC, PDeCAT, ERC, PSC, CUP, C's i PP opinen sobre la mesura]]

El pròxim plenari debatrà el canvi de nom del carrer d’Aviador Franco de la Marina pel del mecànic Pablo Rada

El nom del carrer Aviador Franco del barri de Plus Ultra de la Marina pot tenir els dies comptats. Des de fa temps hi ha veïns que reclamen que es modifiqui la denominació d’aquest carrer, aconseguint així que deixi de fer referència explícita al franquisme i, més concretament, a Ramon Franco: polític, militar i aviador espanyol, germà de l’exdictador Francisco Franco.

Esther Pérez, consellera-portaveu de Barcelona en Comú al Districte de Sants-Montjuïc, assegura que són favorables a aprovar el canvi de nom “Ens hem compromès a parlar amb el veïnat. Estem valorant l’opció d’un altre nom que tingui un lligam amb el vol Plus Ultra, com és el cas del mecànic Pablo Rada que nosaltres proposem”. I afegeix que “hi ha altres carrers que també cal revisar. Cal començar a reivindicar la figura de la dona en barris com el de la Marina i fer modificacions de noms de carrers en aquesta línia”.

Des de l’Associació de Veïns i Veïnes de Plus Ultra, Abdó Florencio, recorda que “segons la Llei de Memòria Històrica no pot haver-hi cap persona que tingui nom de plaça o carrer si ha comès delictes de sang. Per nosaltres no recorda al Franquisme, el seu nom forma part de la història; de totes maneres nosaltres hem demanat que, si s’ha de canviar, que sigui pel nom del mecànic d’aquell mateix vol, Pablo Rada, que encara no ha estat reconegut”.

Entre els grups municipals del districte hi ha divisió d’opinions sobre si cal fer el canvi de nom. Per Sergi Sarri, conseller-portaveu del PDeCAT, explica que “portem des de 2007 parlant d’aquest tema. És molt difícil trencar el vincle emocional que els veïns tenen amb els noms de carrers com aquests”. Jordi Fexas, conseller-portaveu d’ERC, apunta que “hi estem d’acord i a més a més és prescriptiu perquè la llei de Memòria Històrica obliga a fer canvis en el nomenclàtor a aquests personatges que hagin comès delictes de sang o contra la humanitat”. En aquesta mateixa línia, Àngels Boix, consellera del PSC es mostra favorable “el nostre grup està d’acord en erradicar noms punyents del feixisme; en aquest moment crec que toca esborrar aquests noms que ens porten tants mals records i que sembla que tinguin moltes ganes de perdurar i sobreviure”.

Des de la CUP, Neus Roca, consellera-portaveu dels cupaires, considera que “eliminar aquesta tipologia de noms hauria de ser una obligació de tota administració pública. Sota el nostre criteri no tenim cap argument a favor de normalitzar el feixisme, aquest canvi de nom està més que justificat i era més que necessari”.

Finalment, David Labrador, conseller-portaveu de Ciutadans, creu que “hi ha temes més importants que canviar els noms dels carrers de Barcelona”, però que “si els veïns hi estan realment d’acord, nosaltres, en principi, no ens oposaríem”. José Antonio Calleja, conseller-portaveu del PP, diu que “no hi estem d’acord perquè els veïns això no ho demanen” i troba curiós que “es canviï el nom pel d’un mecànic, company de Ramon Franco, i no en canvi pel d’una dona”.

carreraviadorfrancobarrideplusultralamarinadesembre2018-02

carreraviadorfrancobarrideplusultralamarinadesembre2018-03

Compartir: