El poliesportiu de la Bordeta acull una mostra que defensa una reforma horària des d’una perspectiva de gènere

Coincidint amb la cinquena edició de la Setmana dels Horaris, el Centre Esportiu Municipal de la Bordeta acull fins el 24 de juny, l'exposició "Trobar temps dins del temps per a les dones". La mostra compta amb panells que inclouen il·lustracions divulgatives, arguments i dades estadístiques que expliquen en quins àmbits afecta la reforma horària.

El poliesportiu de la Bordeta acull una mostra que defensa una reforma horària des d’una perspectiva de gènere

Aquesta setmana se celebra la cinquena edició de la Setmana dels Horaris, amb un seguit d’activitats per promoure la reforma horària i donar a conèixer els avantatges econòmics, ambientals i socials que comporta. Per això, el Centre Esportiu Municipal de la Bordeta acull, fins diumenge 24 de juny, l’exposició “Trobar temps dins del temps per a les dones”. La mostra ha estat elaborada per quatre dones: Sara Berbel, Núria Chinchilla, Cristina Sánchez Miret i Mercè Otero. “Han sumat el seu coneixement per una causa comuna que és la reforma horària. Tenim uns horaris que ens fan una mena d’extraterrestres i elles quatre han aportat dades, idees, propostes per impulsar l’exposició”, explica Fabian Mohedano, promotor de la Reforma Horària a Catalunya.

La mostra que s’ubica al vestíbul del poliesportiu pretén conscienciar als usuaris i veïns del barri sobre la necessitat de racionalitzar els horaris des d’una perspectiva de gènere de les dones. La mostra compta amb panells que inclouen il·lustracions divulgatives, arguments i dades estadístiques que expliquen en quins àmbits afecta la reforma horària, sempre des del punt de vista de la dona. “Tenim un estrès femení molt gran. Som el país d’Europa amb més estrès femení, i això té a veure amb els horaris. Elements com les malalties cardiovasculars o alguns càncers estan associats a uns horaris no sistematitzats i endarrerits”, segons Mohedano.

Un dels espais de la mostra analitza i dóna visibilitat la implicació de les dones en els diferents sectors socials on la reforma horària incideix. És per exemple en el teixit productiu, on el 73% dels contractes a temps parcial són de dones, on en el sector de l’administració, on les dones són el 61% de les persones que hi treballen, però només el 32% corresponen a alts càrrecs. També demostra que en mobilitat, el 38% dels homes es desplacen en transport privat en enfront del 27% de les dones.

A més, també es poden llegir alguns mites i llegendes sobre la reforma horària, i en quins aspectes es vol millorar aquesta transformació. En aquest sentit, es proposa contribuir a millorar la salut i la qualitat de vida, tenir més temps lliure, practicar l’activitat física, recuperar el valor del son i una alimentació equilibrada o tenir un consum sostenible i saludable. En aquest sentit, Mohedano recorda que “la pràctica esportiva en aquest equipament es fa, majoritàriament, de 5 a 11 de la nit i això té a veure amb l’estona que la gent pot destinar al seu temps. És idoni comptar amb aquesta exposició en aquest espai perquè barreja tres elements fonamentals: horaris, pràctica esportiva i benestar”.

L’objectiu de la reforma horària per al 2025 és recuperar les dues hores de desfasament horari en relació a la resta del món, impulsar una nova cultura del temps a les organitzacions i consolidar el factor del temps com una mesura per promoure el benestar o l’equitat. Per això cal conscienciar a les empreses perquè compactin l’horari i promoguin el teletreball, i cal treballar a reduir la mobilitat i millorar el transport públic, i també, en el sector educatiu cal acotar els horaris diaris. Mohedano avança que s’està treballant amb l’Associació de Comerciants de Creu Coberta per fer una acció on el comerç pugui reivindicar uns horaris saludables i flexibles. En definitiva, “cal intentar que el nostre país tingui els estàndards horaris de la resta del món”, assegura Mohedano. I això només serà possible si hi ha negociació col·lectiva i voluntat política.

Finalment, Lluís Gràcia, director del CEM La Bordeta celebra comptar amb aquesta exposició perquè “la reforma horària permet fer esport, i per tant tenir una vida més sana i amb més qualitat”. I des del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, la gerent Neus Anglès creu que si es concentren els horaris, “tindrem temps per fer salut, esport, oci i vida associativa, ja que ara les entitats ens acabem reunint molt tard, i d’aquesta manera podríem fer voluntariat i treball associatiu a unes hores no tan intempestives”.

exposicioreformahorariacemlabordetaatlesjunyde2018-01

exposicioreformahorariacemlabordetaatlesjunyde2018-02

exposicioreformahorariacemlabordetaatlesjunyde2018-03

exposicioreformahorariacemlabordetaatlesjunyde2018-04

exposicioreformahorariacemlabordetaatlesjunyde2018-05

exposicioreformahorariacemlabordetaatlesjunyde2018-06

exposicioreformahorariacemlabordetaatlesjunyde2018-07

Compartir: