El Poble-sec dedica una jornada a les persones sense llar amb motiu del seu Dia Mundial

El Poble-sec dedica una jornada a les persones sense llar amb motiu del seu Dia Mundial

El dia 22 de Novembre, a la plaça del Sortidor del Poble-sec i al centre cívic del mateix nom va tenir lloc una jornada d’activitats amb motiu del Dia Mundial de les Persones Sense Llar que se celebra cada any el dia 25 de novembre.

El programa, atès per més de cent persones i organitzat pel Centre de Dia Poble Sec va incloure activitats lúdiques i participatives, com un taller de xapes, jocs de taula, tornejos, una arrossada popular, una batukada i animació a càrrec del Grup Artesà, i una sèrie de xerrades i taules rodones sobre diversos aspectes del tema, entre d’altres, la invisibilització (en particular de les dones sense llar, com va explicar la Virginia Matulič de la Universitat de Barcelona), l’estigmatització i l’accés als serveis de les persones sense llar. També es va passar un vídeo, “En la calle” creat per participants i professionals del Centre de Dia del Poble-sec.

Segons l’últim recompte, al juny d’aquest any hi havia 3900 persones sense llar a Barcelona, 1195 d’elles dormint al carrer, 172 al districte de Sants- Montjuïc. La jornada, presentada per Sònia Fuertes, Comissionada d’Acció Social, Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, i Marta Cantero, Directora de l’Equipament Integral Poble-sec, buscava sensibilitzar el veïnat i apropar les problemàtiques dels sense llar i les possibles solucions a tots.

Marta Cantero va explicar com havia sorgit la idea per aquesta jornada i va parlar del Centre de Dia. “Va néixer per un tema de convivència nostre al propi barri, portàvem un temps participant en algunes assemblees que han fet els veïns de la zona més propera, de la Plaça de la Santa Madrona, i que d’una manera o una altra convivim diàriament i patim d’aquestes problemàtiques que també hi ha darrere algunes de les persones que atenem”.

Tres dels participants del Centre de Dia que van contribuir a les taules rodones, en Xavier, l’Albert, i la Cristina, van compartir les seves experiències personals. En Xavi va parlar de la pèrdua de la seva empresa a causa de la crisi i de la magnitud del problema. “Jo li dic el tsunami de la crisis… Què ha passat, que el tsunami encara segueix i seguirà, i que encara anirà a més perquè la gent, encara que treballi, encara són més pobres que nosaltres”.  L’Albert va resumir algunes de les mancances existents, proposant possibles solucions, i va dirigir unes paraules als oients: “Que sàpiguen que totes les persones que dormim al carrer no deixem de ser persones, i que a vegades acostant-se i parlant amb aquesta gent se sensibilitza a les persones i veuran que hi ha molt bona gent al carrer”. La Cristina va posar en relleu les vivències i les dificultats que experimenten les dones sense llar. “Sofrim agressions, humiliacions, vexacions, males mirades, males paraules, indiferència… I anar amb un grup d’homes ja sabem el que significa. Els serveis socials estan col·lapsats. Només demanem ajuda, que som éssers humans, no som objectes, som éssers humans”.

Susanna Bonet, del Departament d’Atenció Social a les persones sense llar o en situació d’exclusió residencial de l’Ajuntament de Barcelona, va fer una valoració de la jornada. “Ha d’haver-hi més espais de col·laboració, espais comuns… Les escoltem (les seves demandes) a través dels serveis, però no és el mateix participar i col·laborar en els serveis que fer arribar la teva en l’àmbit de decisió política”.

diamundialpersonessensesostrealpoblesec22novembre2019-03

diamundialpersonessensesostrealpoblesec22novembre2019-04

diamundialpersonessensesostrealpoblesec22novembre2019-05

diamundialpersonessensesostrealpoblesec22novembre2019-06

diamundialpersonessensesostrealpoblesec22novembre2019-07

diamundialpersonessensesostrealpoblesec22novembre2019-08

diamundialpersonessensesostrealpoblesec22novembre2019-09

diamundialpersonessensesostrealpoblesec22novembre2019-10

diamundialpersonessensesostrealpoblesec22novembre2019-11

diamundialpersonessensesostrealpoblesec22novembre2019-12

diamundialpersonessensesostrealpoblesec22novembre2019-13

diamundialpersonessensesostrealpoblesec22novembre2019-14

diamundialpersonessensesostrealpoblesec22novembre2019-15

diamundialpersonessensesostrealpoblesec22novembre2019-16

diamundialpersonessensesostrealpoblesec22novembre2019-17

diamundialpersonessensesostrealpoblesec22novembre2019-18

diamundialpersonessensesostrealpoblesec22novembre2019-19

diamundialpersonessensesostrealpoblesec22novembre2019-01

diamundialpersonessensesostrealpoblesec22novembre2019-02

Compartir: