El Mercat de Sants acull la presentació d’un llibre amb la història dels mercats de la ciutat durant dos segles

La recentment reformada sala d'actes del Mercat de Sants va acollir dijous la presentació del llibre "Mercats de Barcelona. Segles XX i XXI" amb els seus autors Genís Arnàs i Matilde Alsina. [[Vegeu reportatge fotogràfic]]

El Mercat de Sants acull la presentació d’un llibre amb la història dels mercats de la ciutat durant dos segles

La recentment reformada sala d’actes del Mercat de Sants va acollir dijous la presentació del llibre “Mercats de Barcelona. Segles XX i XXI”, publicat per l’Ajuntament de Barcelona i Albertí Editora. Els autors de l’obra són Genís Arnàs, cap de mercats de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, i Matilde Alsina, de comunicació de la Boqueria. El llibre recull la història dels més de trenta mercats municipals construïts durant el segle passat i l’actual. Més de cent anys d’història a la ciutat, des del primer construït quan Sarrià encara era un municipi independent, fins als mercats més recents, com els del Fort Pienc i de la Marina, aixecats ja al segle XXI. Ja el 2017, els autors Genís Arnàs i Matilde Alsina van publicar el mateix llibre però fent referència al segle XIX; i ara, amb aquest segon volum, segueixen explicant l’evolució de la ciutat i el paper dels mercats en la distribució alimentària d’aquests moments històrics. L’autor Genís Arnàs explicava que “són dos volums que formen part d’una mateixa col·lecció”. Més enllà del record i la nostàlgia volen “tenir un coneixement del nostre entorn i amb aquesta història poder tenir memòria”.

També es parla de com es conservaven els aliments en aquesta època. Matilde Alsina destacava “el paper de la higiene, la circulació de persones i el control sanitari”. Els propis autors destaquen que aquest llibre va més enllà de la construcció dels 33 mercats municipals, sinó que s’explica l’evolució de la societat i d’una ciutat. A més, tampoc s’obliden dels mercats que han deixat d’existir, però que un dia van ser importants. Concretament al nostre districte, prenen molta força els mercats de Sants i de la Marina. D’altra banda, la història del Mercat d’Hostafrancs apareix en el primer volum, sobre el segle XIX.

Dins del Districte de Sants-Montjuïc, en aquest volum es parla del de Sants, el més antic dins el segle XX; el de Port, que ha estat substituït pel de la Marina, i el del Carme, ja inexistent, que estava ubicat a la part del Raval però abastint a molta gent del Poble-sec.

presentaciollibrehistoriamercatdesantsabrilde2019-02

presentaciollibrehistoriamercatdesantsabrilde2019-03

presentaciollibrehistoriamercatdesantsabrilde2019-04

presentaciollibrehistoriamercatdesantsabrilde2019-05

presentaciollibrehistoriamercatdesantsabrilde2019-06

presentaciollibrehistoriamercatdesantsabrilde2019-07

presentaciollibrehistoriamercatdesantsabrilde2019-08

presentaciollibrehistoriamercatdesantsabrilde2019-09

presentaciollibrehistoriamercatdesantsabrilde2019-10

presentaciollibrehistoriamercatdesantsabrilde2019-11

presentaciollibrehistoriamercatdesantsabrilde2019-12

presentaciollibrehistoriamercatdesantsabrilde2019-13

presentaciollibrehistoriamercatdesantsabrilde2019-14

presentaciollibrehistoriamercatdesantsabrilde2019-15

presentaciollibrehistoriamercatdesantsabrilde2019-16

presentaciollibrehistoriamercatdesantsabrilde2019-17

presentaciollibrehistoriamercatdesantsabrilde2019-18

presentaciollibrehistoriamercatdesantsabrilde2019-19

Fotos: Ángel Rabaneda

Compartir: