El Jardí de l’Estació de Magòria convoca el veïnat a una òpera per a reivindicar i protegir l’espai

La Plataforma El Jardí de l'Estació, que defensa la conservació de l'hort i la zona enjardinada adjacent al casal cívic de l'antiga Estació de Magòria, va organitzar la Jam de Lied Internacional i Reivindicativa, amb el nom "Òpera al Jardí". [[Vegeu fotos]]

El Jardí de l’Estació de Magòria convoca el veïnat a una òpera per a reivindicar i protegir l’espai

Hi ha moltes maneres de fer reivindicacions i de convocar i mobilitzar la gent, i una de les més populars i reeixides és organitzar esdeveniments on tothom pugui participar i passar-s’ho bé. Per això, la Plataforma El Jardí de l’Estació, que va sorgir l’any 2017 per defensar la conservació de l’hort i la zona enjardinada adjacent al Casal Cívic Estació de Magòria, van convocar divendres a la tarda la primera Jam de Lied Internacional i Reivindicativa, amb el nom “Òpera al Jardí”, al mateix jardí de l’estació bordetenca. El programa, obert a tota mena de participants, va constar d’actuacions musicals, teatrals, poètiques i líriques, i a més a més es va organitzar un piscolabis comunitari on el veïnat podia portar berenar per compartir.

El projecte de transformació dels terrenys de Magòria, al barri de la Bordeta, es va presentar la primavera del 2018 i preveu la urbanització de més de 5.000 metres quadrats de zona verda i un pol d’equipaments sociosanitaris i esportius. Això ha causat preocupació als usuaris del casal i de les seves instal·lacions, especialment els que s’han ocupat del jardí de l’estació, un espai distintiu que no és com altres parcs o jardins del barri. El juliol del mateix any tots els grups polítics del Districte es van comprometre a respectar aquest terreny, però el gener del 2019, quan la Taula d’Esports va presentar el projecte del complex esportiu de Magòria, no es va especificar el format del jardí, que segons Àngels Molina, membre de la plataforma El Jardí de l’Estació, es presentava “com un espai obert”. Als membres de la plataforma els preocupava que l’espai, on ara “hi ha pistes de petanca, un hort urbà, espais per practicar dansa i taitxí i diferents arbres que conformen el jardí-bosc de Magòria” es convertís en un espai de lliure pas, amb soroll, brutícia, i deteriorament, mentre que ara el jardí només és accessible quan el casal està obert i l’espai es tanca a la nit.

Els membres de la plataforma destacaven les activitats que es fan durant l’any en aquest espai com “el Carnestoltes, nit de bruixes, Tió, Sant Joan. Així mateix tallers familiars tant de menuts com de mitjans. Cinema a la fresca i música d’estiu. ArtesCape i el BlockParty Festival de Cultura Urbana”. I com a mostra d’aquesta polivalència, i per seguir reivindicant l’espai, res millor que organitzar un esdeveniment cultural, lúdic i festiu com el de divendres.

En Dalda (Manel) va parlar del concepte del Jam de Lied i també va explicar com havia sorgit la idea d’organitzar-ne un al Jardí de l’Estació de Magòria. “Jam és melmelada, de l’anglès, i lied es cançó. Melmelada de cançons. El primer que es va fer a la Galeria Carles III dedicada a Victòria dels Àngels”. També va explicar que li agradaria representar l’òpera L’Elisir d’Amore al Jardí de l’Estació de Magòria en el futur.

Àngels Molina va parlar de la plataforma, de les característiques que fan que el Jardí sigui un espai únic, i de les moltes activitats al casal. “Això és una illa de natura, és una illa que no sents el soroll perquè ho delimita i al jardí-bosc, sempre s’han fet tallers, finals de curs… s’ha fet servir perquè ho tenim tancat”.També va parlar del grup de teatre “Las Descaradas” del que n’és membre, i que va participar en l’esdeveniment amb una dramatització de poemes de Lorca, molt ben rebuda.

Entre setanta i vuitanta veïns i veïnes de totes les edats van gaudir d’una gran varietat d’actuacions (òpera, música clàssica, poesies, havaneres, jazz, zarzuela, teatre…), amb artistes del barri (incloent-hi una rapsoda centenària) i de tot el món.

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-01

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-02

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-03

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-04

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-05

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-06

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-07

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-08

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-09

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-10

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-11

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-12

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-13

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-14

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-15

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-16

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-17

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-18

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-19

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-20

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-21

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-22

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-23

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-24

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-25

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-26

operaaljardiestaciodemagoriabordetamaigde2019-27

Compartir: