El Jardí Botànic de Montjuïc celebra els vint anys amb una jornada plena d’activitats

Els visitants van poder gaudir gratuïtament d’activitats i propostes per a grans i petits durant tot el dia de diumenge. Escampades per tot el recinte i indicades amb grans globus de colors, convidaven a plantar, conèixer la vegetació i fins i tot pintar.

El Jardí Botànic de Montjuïc celebra els vint anys amb una jornada plena d’activitats

Diumenge sortien de la Plaça d’Espanya uns autobusos especials. Des de davant de la boca de metro de Maria Cristina, un autobús municipal amb uns cartells grocs feia un recorregut inusual: es dirigia cap a la porta del Jardí Botànic de Barcelona. Aquest espai situat a la muntanya de Montjuïc és una de les zones verdes més importants de la ciutat, i diumenge estava de celebració: vint anys no es fan cada dia.

De deu del matí a set del vespre, els visitants van poder gaudir gratuïtament d’activitats i propostes per a grans i petits. Escampades per tot el recinte i indicades amb grans globus de colors, convidaven a plantar, conèixer la vegetació i fins i tot pintar. Les actuacions de música i food-trucks van acabar de configurar un dia tranquil i amè d’activitats en família lluny del brogit de la ciutat. “He vingut amb el meu marit i els meus fills petits. Per conèixer l’entorn i la natura és important tenir espais com aquests a Barcelona”, explicava una de les visitants, l’Eva.

El Jardí Botànic es va inaugurar el 18 de juliol de 1999 en un antic abocador. Amb el tancament del Jardí Botànic Històric el 1990, Barcelona es quedava sense cap espai de culte i preservació de les plantes. Davant aquesta pèrdua, es va crear l’Associació d’Amics del Jardí Botànic. Mitjançant tot tipus de reivindicacions i activitats va lluitar per tornar a crear una zona verda d’aquestes característiques a la ciutat, i avui és una realitat. Pere Vives, president de l’entitat, afirma que “el jardí ha anat millorant amb els anys” tenint en compte que “és molt nou”.

Les divuit hectàrees de què disposa el Jardí Botànic estan ocupades per tot tipus de plantes i arbres del clima mediterrani. Tot i que ens sembli que aquest tipus de vegetació es troba exclusivament a les conques d’aquest mar, passejant descobrim que no és així. Gemma Soriano, guia del Jardí, explica com aquest tipus de vegetació es troba arreu del món: de les costes de Califòrnia o Chile fins algunes zones d’Austràlia i Sud-Àfrica. “Són plantes de fulla molt petita i dura, acostumades a la sequetat”, explica.

Actualment, aquest espai forma part del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Està gestionat per un consorci format per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, tot i que els Amics del Jardí Botànic col·laboren activament en la dinamització de l’espai. Aquest és segurament un dels tresors més desconeguts de la ciutat. En Guillem, voluntari de l’entitat, reflexiona sobre l’ús que fan els ciutadans i les ciutadanes d’aquest espai. “Penso que no l’aprofitem prou”, diu. “Tenim un patrimoni molt gran aquí a Montjuïc en quant a natura, esports i descoberta del medi. A vegades ens en oblidem, i és un espai molt xulo per fer activitats”, conclou.

festa20anysjardibotanicmontjuicabrilde2019-01

festa20anysjardibotanicmontjuicabrilde2019-02

festa20anysjardibotanicmontjuicabrilde2019-03

festa20anysjardibotanicmontjuicabrilde2019-04

festa20anysjardibotanicmontjuicabrilde2019-05

festa20anysjardibotanicmontjuicabrilde2019-06

festa20anysjardibotanicmontjuicabrilde2019-07

festa20anysjardibotanicmontjuicabrilde2019-08

festa20anysjardibotanicmontjuicabrilde2019-09

festa20anysjardibotanicmontjuicabrilde2019-10

festa20anysjardibotanicmontjuicabrilde2019-11

festa20anysjardibotanicmontjuicabrilde2019-12

festa20anysjardibotanicmontjuicabrilde2019-13

festa20anysjardibotanicmontjuicabrilde2019-14

festa20anysjardibotanicmontjuicabrilde2019-15

Compartir: