Entrevista a Natxo Tarrés: “L’any que ve farem 25 anys i creiem que Gossos es mereix un bon aniversari”

En el marc dels actes unitaris de la Festa Major, el grup manresà Gossos va actuar dilluns a la nit al parc de la Espanya Industrial per presentar el seu nou disc “Zenit”. Abans del concert, el cantant Natxo Tarrés explicava les seves sensacions i feia un repàs a la història de la formació. [[Vegeu reportatge fotogràfic del concert]]

Entrevista a Natxo Tarrés: “L’any que ve farem 25 anys i creiem que Gossos es mereix un bon aniversari”

En el marc dels actes unitaris de la Festa Major de Sants, el grup manresà Gossos va actuar dilluns a la nit al parc de la Espanya Industrial, on va presentar el seu nou disc “Zenit”. Abans del concert, el cantant del grup, Natxo Tarrés, explicava les seves sensacions i feia un repàs a la història de la formació.

Podríem dir que Gossos ha arribat al zenit de la vostra trajectòria?
És probable. Ni que sigui per estadística biològica, ens trobem tots a la quarantena. Portem 24 anys de carrera. Si entenem “zenit” com a equador de la nostra carrera, no sé si arribarem a tocar 24 anys més. En tot cas, és un “zenit” en el sentit que ens sentim més forts que mai, ja que tenim un bagatge i una experiència dels anys que ens fa gaudir molt.

Quin és el vostre ritual abans d’un concert?
Hi ha un moment de concentració just abans de pujar. Ens ajuntem les mans i fem un crit ben fort per posar el rellotge a zero i tots estar ben concentrats per allò que anem a fer.

Què intenteu transmetre amb les vostres cançons?
Pensa que Gossos és una història que comença quan nosaltres teníem 18 anys, érem molt joves, gairebé adolescents. S’assembla una mica com si fos un llibre i a aquests llibres hi vas trobant com capítols. Anem explicant per on passem, allà on som. El discurs de Gossos no és un discurs ni volgudament elitista, ni que se’n vagi a explorar segons quins espais de l’art sinó que intenta ser una música que arribi, que sigui popular però que també tingui un punt de profunditat. Si més no, la poca o molta profunditat que puguem tenir a l’hora d’escriure i parlar de les coses que com a qualsevol persona de la nostra generació l’inquieten. El pas del temps, què hi fem aquí, aquesta història de superació que nosaltres també ens hem hagut de treballar… La superació de tirar endavant un somni també la transmetem molt a les nostres cançons en el sentit que, si no ens permetem somiar, segurament el que ens espera pot ser molt fosc. Nosaltres som més de llum, de projectar aquesta mirada.

Com encareu el concert d’aquesta nit al Parc de l’Espanya Industrial?
Per nosaltres és una plaça gran avui. Són les festes de Sants, no és la primer vegada que toquem a les festes de Sants en aquests 24 anys i sempre que hi hem tocat ha estat un dia molt especial. Sabem el que simbolitza això. Venim de fer festes majors de tot tipus i de pobles petits que estan súper bé i que també tenen una màgia. També la d’avui. Un barri com Sants que aglutina un munt de persones i que, a més a més, avui té un component especial pel fet que durant el cap de setmana s’han hagut de suspendre tots els actes. Esperem que avui acabi de servir per canalitzar emocions i també per tirar endavant i celebrar una festa major com toca.

Què fa especial un concert de festa major?
Una de les coses que el fa especial és que a molts llocs et trobes que la festa l’organitza gent del poble, gent del carrer. I crec que a Sants també passa una mica. No és una cosa burocratitzada o institucionalitzada sinó que és la mateixa gent que s’organitza, que decideix, que busca. Això ho fa molt especial. Que un concert estigui preparat per un treball de voluntariat, de gent que potser porta donant-li voltes tot l’any a veure què farem, com ho farem. Per nosaltres, això li dóna un plus perquè sabem el què hi ha al darrere i volem deixar el llistó ben alt perquè aquesta gent se senti satisfeta de l’aposta que ha fet.

Quines novetats incorpora el vostre últim àlbum “Zenit” respecte del que anteriorment havia fet Gossos?
No és que sigui un àlbum on haguem ara descobert la sopa d’all ni res per l’estil, però sí que sentim com si fos una mena de col·lecció de grans cançons. Sense necessitat d’haver fet un greatest hits, sentim que són cançons que, si agafes una mica la collita de Gossos durant tots aquests anys, segur que ho trobes reflectit. Des d’un pop rock que pot tirar cap a espais més moderns però també espais més clàssics, la nostra faceta més acústica, les veus, el reggae característic d’algunes cançons… Tot això està present i d’una manera molt fresca en aquest últim disc.

És el vostre tretzè àlbum, l’onzè d’estudi. Des dels principis de Gossos, ja fa uns quants anys, com ha evolucionat el grup?
Hem après a créixer, a conviure amb la realitat que ens envolta… Realment, això que estem vivint, 10 anys enrere segurament no ho hauríem imaginat. Sentim que encara podem dir alguna cosa i que som present dins d’aquesta realitat cultural catalana. Musicalment també. Ara veiem que estem tocant amb grups pels quals nosaltres hem estat referents i nosaltres estem aprenent a ser una mica uns clàssics però sense quedar-nos en el conformisme. Tot al contrari, amb ganes de seguir viatjant i evolucionant. És un vaixell que va sortir quan teníem 18 anys i ara que en tenim una quarantena no sabem ben bé on anirà però sabem que depèn de nosaltres, d’estar junts, de saber trobar maneres de fer coses plegats i que evidentment interessin a la gent.

Aquells joves que van començar ara ja fa uns quants anys aquest projecte s’imaginaven que Gossos arribaria fins on ha arribat avui dia?
No, ni de broma. Quan vam fer el primer disc si haguéssim plegat, ja ens hauríem sentit més que satisfets en el sentit de les expectatives que ens podíem posar en aquell moment. Tot el que ha vingut després ha estat com un gran regal i que s’ha convertit, sense adonar-nos, en el nostre ofici. Ara que tenim aquest ofici fet també hem de veure com podem col·laborar amb la transmissió de tot això.

Una de les vostres cançons més conegudes és Corren, un autèntic èxit que es va convertir en un himne popular. Com va néixer aquesta cançó?
Doncs en una època en què justament el grup necessitava una empenta. Pertany a l’àlbum “Oxigen”, ja el vam anomenar en aquest sentit. Vam passar una època completament acústica, després ens vam electrificar, vam fer canvis, etc. Tot això no sempre ha estat fàcil explicar-ho. I crec que la cançó Corren va arribar en el moment adequat, en què els Gossos estàvem en plena transformació tirant cap a altres llocs i ens feia falta alguna cosa per dir “ei gent, estem aquí i els Gossos de fa deu o quinze anys és una altra part de la història”. Ara estem en una altra part, que també ens sembla súper interessant explicar-la.

A què atribuïu el boom d’aquesta cançó?
Si ho sabés, segurament aniríem fent rèpliques. Quan passa això amb una cançó és una cosa que no controles. L’hem escrita amb el mateix afecte que altres,erò de cop i volta passa a ser de la gent, ja no és del grup. Quan passa això la veritat és que és una mena de sorpresa majúscula. Però al final ha passat i ara sentim que és una de les cançons importants de qualsevol concert de Gossos. Intentem cantar-la amb la gent perquè ja ens ha traspassat.

Vist amb la perspectiva del pas del temps, què us va aportar com a grup l’aturada que vau fer l’any 2012?
D’entrada fer una cosa que no havíem fet, que era parar. Va ser un parar molt cap en fora, perquè cap a dintre vam seguir donant-li voltes, preparant un nou disc… Justament jo em vaig permetre un temps per fer un projecte, fer versions de Bob Marley amb en Roger. Va ser una mica com generar una mica aire fresc per tornar altre cop amb ganes.

Sou ja, des de fa molts anys, la banda sonora de tota una generació, un aspecte que segur que us motiva, però al mateix temps no és una responsabilitat?
Total. A més a més, veus que aquesta generació, si més no la nostra, ja conviu amb altres generacions. Molta gent de 40 anys en amunt ja té canalla, veus que venen als concerts amb els seus fills i al mateix temps estem convivint amb gent jove que va néixer després que nosaltres existíssim. Cada vegada veiem com Gossos és més transgeneracional. Gossos tant pot fer un concert a les dotze del migdia amb un ambient familiar, com pot tocar a les dotze de la nit.

Quins projectes o idees teniu de cara el futur?
Si ara passem pels 24, l’any que ve farem el 25è aniversari i creiem que Gossos es mereix un bon aniversari, es mereix unes bones bodes d’argent. Estem preparant tota una sèrie d’actes per l’any que ve.

Teniu alguna cosa pensada ja?
Pensades sí, executades encara poc. Jo crec que, a banda d’un gran concert que serà molt especial, volem fer molt partícip al nostre públic perquè formi part de concursos, esdeveniments i d’altres idees en les quals estem treballant perquè ens expliquin quina és la visió que tenen del grup.

Clicant al reproductor podeu escoltar l’entrevista sencera:

concertsunitarisfestamajordesants2017-03

concertsunitarisfestamajordesants2017-04

concertsunitarisfestamajordesants2017-05

concertsunitarisfestamajordesants2017-06

concertsunitarisfestamajordesants2017-07

concertsunitarisfestamajordesants2017-08

concertsunitarisfestamajordesants2017-09

concertsunitarisfestamajordesants2017-10

concertsunitarisfestamajordesants2017-11

concertsunitarisfestamajordesants2017-12

concertsunitarisfestamajordesants2017-13

concertsunitarisfestamajordesants2017-14

concertsunitarisfestamajordesants2017-15

concertsunitarisfestamajordesants2017-16

concertsunitarisfestamajordesants2017-17

concertsunitarisfestamajordesants2017-18

concertsunitarisfestamajordesants2017-19

concertsunitarisfestamajordesants2017-20

concertsunitarisfestamajordesants2017-21

concertsunitarisfestamajordesants2017-22

concertsunitarisfestamajordesants2017-23

concertsunitarisfestamajordesants2017-24

concertsunitarisfestamajordesants2017-25

concertsunitarisfestamajordesants2017-26

concertsunitarisfestamajordesants2017-27

concertsunitarisfestamajordesants2017-28

concertsunitarisfestamajordesants2017-29

concertsunitarisfestamajordesants2017-30

concertsunitarisfestamajordesants2017-31

concertsunitarisfestamajordesants2017-32

concertsunitarisfestamajordesants2017-33

concertsunitarisfestamajordesants2017-34

concertsunitarisfestamajordesants2017-35

concertsunitarisfestamajordesants2017-36

concertsunitarisfestamajordesants2017-37

concertsunitarisfestamajordesants2017-38

concertsunitarisfestamajordesants2017-39

concertsunitarisfestamajordesants2017-40

concertsunitarisfestamajordesants2017-41

concertsunitarisfestamajordesants2017-42

concertsunitarisfestamajordesants2017-43

concertsunitarisfestamajordesants2017-44

Compartir: