El Districte vol recuperar l’edifici de Miquel Bleach, un cop es traslladi, per unificar els seus serveis i guanyar la Casa del Mig com a equipament pel barri

El projecte d’institut-escola que fusionarà els centres educatius de Miquel Bleach i Joan Coromines, podria deixar lliure l'edifici a finals de 2022. El Districte voldria recuperar-lo amb la idea d'unificar tots els seus serveis a la mateixa seu, actualment el departament de llicències està a la Casa del Mig. Les entitats d'Hostafrancs ho veurien amb bons ulls i demanen participar en la definició dels futurs usos de la Casa del Mig.

El Districte vol recuperar l’edifici de Miquel Bleach, un cop es traslladi, per unificar els seus serveis i guanyar la Casa del Mig com a equipament pel barri

Tot just fa una setmana que el Consorci d’Educació va presentar el projecte d’institut-escola que fusionarà els actuals centres educatius de Miquel Bleach i Joan Coromines del barri d’Hostafrancs en un únic centre, augmentant l’oferta educativa pública al districte. La fusió serà progressiva: començarà el curs vinent i serà l’antic edifici de l’escola Sant Vicenç de Paül, actualment en desús, la que anirà acollint els primers cursos. No serà fins el curs 2022-2023 que tots els cursos del projecte institut-escola es traslladaran a l’actual Institut Joan Coromines, ja amb un nou nom.

Aquest projecte provocarà que l’escola Miquel Bleach abandoni la seva ubicació actual, darrere la seu del Districte, al carrer Miquel Bleach amb la plaça Joan Pelegrí. D’aquesta manera, s’obre el debat sobre els futurs usos d’aquest edifici municipal que s’alliberarà. En aquest sentit, el Districte de Sants-Montjuïc ja ha avançat que demanaran recuperar l’edifici, amb la idea d’unificar tots els serveis a la mateixa seu, actualment el departament de llicències es troba ubicat a la Casa del Mig, separat de la seu de Creu Coberta. La regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, avança que té molt sentit “portar totes les funcions de Sants-Montjuïc en un mateix edifici, defensarem integrar-ho”, perquè, diu, “volem reivindicar la plaça Joan Pelegrí per donar-li vida i així centralitzar-ho en aquest edifici”. A més, guanyaria el balcó de darrere “com a simbòlic”, detallava Pérez, on s’hi podrien fer els pregons amb la idea de convertir la plaça Joan Pelegrí amb la plaça de la vila.

Si es portés a terme aquest pla, el departament de llicències, que actualment ocupa el 50% de funcionalitat a la Casa del Mig del Parc de l’Espanya Industrial, es traslladaria i deixaria molt d’espai per aprofitar. La regidora comentava que “és una oportunitat i pot ser un equipament més que doni resposta a demandes veïnals”. Sobre aquest possible futur ús, Jordi Clausell, de l’Associació de Veïns d’Hostafrancs, afegeix que actualment “no hi ha reserva d’espais per a equipaments al barri i seria perfecte aprofitar aquest espai”. Ara bé, Clausell també diu que “més que idees, volem realitats i cal un procés participatiu”. En aquest sentit, el president de la Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs (FAECH), Josep Espín, explica que “tothom hi sortiria guanyant” si es centralitza el districte i es pot aprofitar la Casa del Mig. Creu que així “es recuperaria aquest equipament al Parc de l’Espanya Industrial”.

La Casa del Mig havia estat destinada a les entitats juvenils del barri fins que es va reformar l’any 1999. Malgrat que el Districte va firmar un document amb els joves amb el compromís que podrien tornar un cop reformat l’edifici, aquest mai es va acabar complint i es va deixar sense local una vintena d’entitats juvenils de teatre, música, solidaritat i jocs de rol del barri, que van iniciar una campanya de protestes.

Mentre el trasllat no arribi, les entitats hostafranquines i el Districte han volgut ressaltar la feina de professors i professores de l’escola Miquel Bleach, perquè encara que en uns anys abandonin el lloc actual, la seva tasca queda marcada per “tota la bona feina que han fet durant molts i molts anys”, conclou Jordi Clausell.

seudeldistrictedesantsmontjuicescolamiquelbleachgenerde2019-01

seudeldistrictedesantsmontjuicescolamiquelbleachgenerde2019-03

seudeldistrictedesantsmontjuicescolamiquelbleachgenerde2019-04

seudeldistrictedesantsmontjuicescolamiquelbleachgenerde2019-05

seudeldistrictedesantsmontjuicescolamiquelbleachgenerde2019-06

Compartir: