El Districte commemora el centenari de la Vaga de la Canadenca

La sala Anselm Cartañà de la seu del Districte va acollir la primera de les xerrades que s'han organitzat per commemorar el centenari de la Vaga de la Canadenca amb l'historiador Martí Boneta.

El Districte commemora el centenari de la Vaga de la Canadenca

Dijous es va celebrar a la sala Anselm Cartañà de la seu del Districte de Sants-Montjuïc la primera de les xerrades que s’han organitzat per commemorar el centenari de la Vaga de la Canadenca dins de les activitats del Grup de Memòria Històrica i Història Local. Amb el títol de La Canadenca : de Toronto al Pallars. Il·luminant ciutats , modernitzant el país, l’historiador Martí Boneta va introduir els assistents en la transformació de les valls pirinenques en fonts d’energia elèctrica per la indústria barcelonina, aprofitant l’aigua continguda en les valls. Va parlar de les relacions entre la població autòctona i els obrers que construïren les centrals hidroelèctriques i el paper jugat per promotors catalans però amb la participació econòmica francesa i canadenca.

La xerrada va servir per posar en valor la importància del sector elèctric en la modernització del país i com a sector estratègic, així com el fet de que  les condicions laborals dels treballadors de llocs allunyats de Barcelona foren el detonant per desencadenar una de les vagues més importants que es produïren en la ciutat i tota Catalunya per demanar la jornada de vuit hores i que comportà una forta repressió sobre el moviment obrer i sobre la CNT. La vaga va tenir alguns escenaris importants als nostres barris com l’assemblea que es va fer a la llavors plaça de toros de les Arenas, els treballadors empresonats al Castell de Montjuïc o una de les seus de la companyia a les Tres Xemeneies del Poble-sec.

xerradadistrictesantshistorialacanadencagenerde2019-02

xerradadistrictesantshistorialacanadencagenerde2019-03

Fotos: Alfons Vidal

Compartir: