El Districte anuncia que desafectarà i recuperarà la masia de Can Bruixa de Can Batlló

El Districte de Sants-Montjuïc ha decidit recuperar i conservar la masia, construïda el 1880 i l'última que queda al barri de la Bordeta. L'edifici, que es troba a l’interior de Can Batlló a tocar del carrer Parcerisa, estava afectat com a zona verda pel Pla General Metropolità, que caldrà modificar. [[Vegeu reportatge fotogràfic de l'interior i exterior de la masia]]

El Districte anuncia que desafectarà i recuperarà la masia de Can Bruixa de Can Batlló

El Districte de Sants-Montjuïc ha decidit recuperar i conservar la masia de Can Bruixa que es troba a l’interior de Can Batlló, a tocar del carrer Parcerisa del barri de la Bordeta. Ja en el mandat anterior, a mesura que s’anaven enderrocant diverses de les naus del recinte de Can Batlló, diverses entitats veïnals que conformen la Plataforma de Can Batlló va plantejar al Districte la recuperació i conservació d’aquesta masia. Enric Jara, membre de la Plataforma de Can Batlló assegura que el suggeriment es va fer “pel fet que es tracta de l’última masia que es pot conservar”.

La masia tenia un adossat de construcció més recent que va ser enderrocat però, segons comenta Francesc Jiménez, gerent del Districte de Sants-Montjuïc, “vam proposar mantenir la construcció original i aturar l’enderroc per encarregar a Bagursa, gestora de l’enderroc a estudiar l’estat de l’estructura” amb la finalitat de conservar-la. En aquests moments, des de l’administració s’està a l’espera de la decisió de la destinació de la masia que està afectada com a zona verda pel Pla General Metropolità (PGM): “Per conservar-la cal una modificació del planejament que salvés la masia” assegura Jimémez. Una modificació del PGM des que s’inicia fins que acaba té una durada de dos anys, però durant 24 mesos, segons Jiménez, estarem disposats a conservar-la tal com està.

Actualment, els veïns estan pendents que es faci una modificació del PGM, en el qual, segons Jara, “no només demanem una conservació de la masia, sinó que també es racionalitzi la distribució actual de zones verdes, equipaments i d’habitatge”. Pel que fa als usos, des de la Plataforma de Can Batlló hi ha diverses propostes, entre les quals “s’ha pensat en què sigui un espai en memòria al món agrícola que va marcar la història de la Bordeta i, creiem que la gent gran hi podria anar”. En aquest sentit, Jiménez ha afegit que “les decisions sobre els usos les prendrem de forma conjunta amb els representants de la Plataforma de Can Batlló”.

La masia de Can Bruixa va ser construïda el 1880 per Josep Elias i Anglí: “És una masia que com totes les que hi havia a Sants i la Bordeta es van convertir en un important rebost per a Barcelona” explica Agus Giralt, historiador santsenc, qui ha recordat que amb la construcció del Canal de la Infanta, l’any 1817 i 1819,  els terrenys del voltant van passar a ser de secà a regadiu, “per tant els camperols van tenir unes terres molt més productives per dedicar-se al cultiu i a la venda de verdures”. D’aquesta manera es van canviar els camps de blat, els arbres fruiters i les vinyes per mongetes, cigrons, llenties, tomàquets, pebrots, albergínies, enciams o melons.

La masia va estar ocupada fins als anys noranta del segle XX. El febrer de l’any passat es va poder accedir al seu interior, “es podien trobar tots els estris i elements per treballar a la terra, però després de la visita es va notificar i l’Ajuntament ho va emmagatzemar en un altre espai”, segons diu Giralt, qui descriu que l’estat de l’estructura és “d’abandonament” i assegura que “també han entrat per aprofitar ferralla”.

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-27

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-01

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-02

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-03

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-04

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-05

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-06

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-07

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-08

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-09

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-10

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-11

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-12

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-13

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-14

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-15

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-16

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-17

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-18

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-19

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-20

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-21

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-22

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-23

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-24

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-25

masiadecanbruixacanbatllooctubrede2015-26

Fotos: Agus Giralt

Compartir: