El debat de la Festa Major d’Hostafrancs reflexiona sobre la importància de la cohesió social a les festes de barri

El paper de les festes majors com a motor de la cohesió social va ser el tema que es va tractar en el debat, que es va fer a la sala de plens del Districte amb representants de diverses festes majors de Barcelona. [[Vegeu reportatge fotogràfic i escolteu-lo sencer]]

El debat de la Festa Major d’Hostafrancs reflexiona sobre la importància de la cohesió social a les festes de barri

El paper de les festes majors com a motor de la cohesió social va ser el tema que es va tractar, dimarts al vespre, en la vuitena edició del debat “I tu, què en penses, de la Festa Major?”. Un any més, l’activitat va estar organitzada per la Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs, Sants 3 Ràdio i EL3.CAT en el marc del programa de la Festa Major d’Hostafrancs. Diversos veïns i veïnes van assistir com a públic per poder veure i escoltar en directe el programa especial des de la sala de plens de la seu del Districte de Sants-Montjuïc.

Enguany, el debat va comptar amb representants d’algunes de les festes majors dels nostres barris i d’arreu de la ciutat. Aquests van poder reflexionar sobre la importància que té la cohesió social en cadascuna de les seves celebracions. “La cohesió és pràcticament tot, i al nostre és bàsic que ho enfoquem així, ja que a la Verneda la festa neix durant els anys vuitanta com a excusa perquè entitats i veïns es comencin a trobar per crear acció comunitària, identitat de barri i iniciatives culturals”, comentava Roger Torrell, president de la Coordinadora d’Entitats VERN i membre de la Colla Gegantera Verneda-Sant Martí.

També van poder compartir alguns dels projectes que promouen per teixir comunitat i cohesió social. Per exemple, la Fundació Festa Major de Gràcia aposta per una programació que dura tot l’any: “Fem un conjunt d’activitats per vertebrar cada vegada més col·lectius i la realitat del territori. Col·laborem amb col·lectius concrets per a la promoció de valors. El Front d’Alliberament Gai ha fet campanyes de sensibilització pel sexe segur, també hem treballat per promoure valors animalistes, i aquest ha estat el segon any que fem autodescripció dels carrers guarnits”, relatava Guillem Espriu, vicepresident de la Fundació Festa Major de Gràcia.

Els convidants van fer una crida a l’administració perquè s’impliqui més en donar suport a promoure activitats a l’espai públic, i van demanar més comprensió veïnal davant algunes queixes que han pogut fer per la música alta que genera un concert de festa major. “A Hostafrancs ens passa al carrer de Creu Coberta. El Districte ho regula i cada vegada posa més inconvenients a fer activitats”, segons Josep Espín, president de la Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs. I és que el debat també va voler subratllar el paper que jugar l’espai públic durant les festes majors per fomentar la comunitat entre la gent.

Els participants en el debat també es van marcar alguns reptes per generar més comunitat i cohesió social als barris. A Sants, la festa major ha patit una regressió en els darrers anys amb menys carrers participants. En aquest sentit, Gemma Solsona, presidenta de la Federació de la Festa Major de Sants avançava que “es vol consolidar el nombre de carrers actuals i millorar la seva salut a través d’una campanya per fer una crida a la participació”.

Finalment, els assistents també van poder dir la seva destacant o preguntant més sobre alguns dels aspectes tractats durant el debat. Així, Joan Manuel Parisi del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta trobava a faltar “la presència de gent d’altres cultures en l’organització de les festes, ja que més d’un 15% de la població actual prové de fora”. L’Empar, de l’àmbit associatiu, va demanar fer més ús dels equipaments del barri per promoure “la inclusió social i l’acció comunitària”. I per acabar, també es va remarcar la tasca dels mitjans de comunicació local a l’hora de teixir comunitat durant les festes del barri i es va posar sobre la taula el paper que juga el turisme amb la cohesió social, en ple mes d’agost, durant les festes de Sants i de Gràcia.

Clicant al reproductor podeu escoltar el debat sencer:

debatfestamajorhostafrancs2octubre2018-02

debatfestamajorhostafrancs2octubre2018-03

debatfestamajorhostafrancs2octubre2018-04

debatfestamajorhostafrancs2octubre2018-05

debatfestamajorhostafrancs2octubre2018-06

debatfestamajorhostafrancs2octubre2018-07

debatfestamajorhostafrancs2octubre2018-08

debatfestamajorhostafrancs2octubre2018-09

debatfestamajorhostafrancs2octubre2018-10

debatfestamajorhostafrancs2octubre2018-11

debatfestamajorhostafrancs2octubre2018-12

debatfestamajorhostafrancs2octubre2018-13

debatfestamajorhostafrancs2octubre2018-14

debatfestamajorhostafrancs2octubre2018-15

Compartir: