El Consorci d’Educació crearà un grup addicional a l’Escola Jaume I i augmentarà la ràtio als centres santsencs

Les aules de P3 de bona part dels centres educatius públics santsencs augmentaran un alumne per classe, passant de 22 a 23 nens i nenes, i de 25 a 26 en alguns casos. Des de l'Assemblea Groga de Sants alerten que l'augment de ràtio no pot garantir la inclusió a la diversitat i provoca que la matrícula viva no pugui ser absorbida en aquestes escoles.

El Consorci d’Educació crearà un grup addicional a l’Escola Jaume I i augmentarà la ràtio als centres santsencs

El curs escolar 2019-20 ja es comença a definir. Aquesta primera setmana de juny, el Consorci d’Educació ha fet públiques les xifres dels alumnes preinscrits en primera opció tant a P3 com a 1r d’ESO. A nivell de ciutat, les demandes en primera opció “han estat superiors al 91%, i normalment el districte de Sants-Montjuïc se situa prop de la mitjana general”, detalla el conseller d’educació en funcions del Districte de Sants-Montjuïc, Joan Sanromà.

El mateix Consorci ja va explicar que la demanda de places a l’escola pública ha augmentat, i davant aquesta possible falta d’oferta, ha creat un grup addicional a l’Escola Jaume I del barri de Sants. “A falta del projecte d’institut-escola a Can Batlló, el Consorci ha cregut que aquesta és la millor opció per solucionar-ho”, explica Sanromà. D’altra banda, Sandra Segura, mare d’aquest centre i membre de l’Assemblea Groga de Sants, lamenta que “les escoles estan pensades per a dues línies i aquesta mesura desestructura el seu funcionament”. I afegeix que “això no té en compte les famílies que no van posar el Jaume I en primera línia, perquè no se sabia amb antelació”.

Una altra novetat al districte ha estat l’augment de ràtio d’alumnes als barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Sanromà detalla que “excepte a l’Escola Cavall Bernat, les aules de P3 d’aquests centres de 22 alumnes passaran a 23 i les de 25 a 26”. Paral·lelament, a l’Escola Jacint Verdaguer del Poble-sec es va voler augmentar la ràtio i eliminar alguna de les línies de P3. Les queixes i les mobilitzacions van impedir-ho i el què sí hi haurà serà un grup addicional a l’Escola Tres Pins. Segura critica aquest intent ja que “un augment de ràtio no pot garantir la inclusió a la diversitat i provoca que la matrícula viva a aquestes escoles no pugui ser absorbida”.

Per tal de poder augmentar l’oferta pública en un futur al districte de Sants-Montjuïc s’està treballant amb els projectes dels instituts-escoles ARTS d’Hostafrancs i Cal Maiol de la Bordeta. Sanromà destaca que “en aquests propers anys s’haurà de fer un estudi sobre els increments de població que es preveuen i com es planteja el mapa escolar”. Per la seva banda, Segura, de l’Assemblea Groga de Sants, critica que el Consorci “posi ‘bolets’-grups addicionals- de forma aleatòria” i afegeix que “s’hauria de treballar com un problema des de la base per evitar que es perpetuï al llarg del temps”.

Compartir: