El cantant Titot presenta a Sants la seva nova novel·la sobre l’assassinat de Guillem de Berguedà

El Centre Cultural ArteSants del carrer Robrenyo va rebre, el passat dimarts al vespre, la visita del cantant de Brams i regidor de Berga, Francesc Ribera “Titot”, on va presentar la seva última obra novel·lística que es submergeix en un thriller medieval.

El cantant Titot presenta a Sants la seva nova novel·la sobre l’assassinat de Guillem de Berguedà

El Centre Cultural ArteSants del carrer Robrenyo va rebre, el passat dimarts al vespre, la visita del cantant de Brams i regidor de Berga, Francesc Ribera “Titot”, on va presentar la seva última obra novel·lística que es submergeix en un thriller medieval: “L’assassinat de Guillem de Berguedà”. Aquest personatge del segle XII català va ser assassinat el 26 de juliol de 1196 per un sicari i es considerava com un dels millors trobadors d’Europa. Guillem de Berguedà tenia com a víctimes alguns dels personatges més poderosos dels comtats catalans. A més, va participar de l’art de comprendre poesies a l’estil dels grans trobadors provençals, i utilitza dos dels gèneres més utilitzats pels trobadors, la cançó i el sirventès. Segons va dir Ribera, “utilitzava els seus poemes per atacar els seus enemics, per en riure-se’n, desafiar-los, insultar-los i amenaçar-los, cosa que posava la poesia al servei de les seves intrigues polítiques, socials i econòmiques”.

Algunes de les matances que va executar, en aquest cas a traïció, és la de Ramon Font de Cardona que “va ser assassinat l’any 1175 per Berguedà, i per això aquest últim va haver de fugir uns anys a Occitània” recordava l’autor. D’aquesta manera, i fins el seu assassinat, els lectors viatjaran en una novel·la d’aventures per descobrir, a través d’una visió fictícia de la història, qui és el culpable de la mort del protagonista.

Durant la xerrada l’autor del llibre va llegir alguns dels poemes de Guillem de Berguedà que van assenyalar el camí per trobar l’inductor de l’assassinat. Francesc Ribera, Titot, l’autor de la novel·la és nascut a Berga, i a banda d’editar una vintena de discos, també ha adaptat i interpretat al català els versos de Guillem de Berguedà. Finalment, els veïns van tenir un torn obert de paraules per aclarir qualsevol dubte sobre la biografia del trobador.

presentaciollibretitotfrancescriberasantsdesembre2015-02

presentaciollibretitotfrancescriberasantsdesembre2015-03

presentaciollibretitotfrancescriberasantsdesembre2015-04

presentaciollibretitotfrancescriberasantsdesembre2015-01

Compartir: