El bordetenc Jordi Soler presenta la novel·la històrica ambientada en Can Batlló “La Fàbrica”

A través d'una història fictícia entre un pare i un fill, Soler aprofita per recuperar la memòria històrica de la Bordeta. Per una banda s'explica el moviment llibertari d'entre la vaga de la Canadenca i la Guerra Civil per després lligar-ho amb les lluites de finals de segle XX per recuperar Can Batlló.

El bordetenc Jordi Soler presenta la novel·la històrica ambientada en Can Batlló “La Fàbrica”

El veí de la Bordeta i membre de la junta del Centre Social de Sants, Jordi Soler, ha presentat la seva primera novel·la: ‘La Fàbrica’. A través d’una història fictícia entre un pare i un fill, Soler aprofita per recuperar la memòria històrica de la Bordeta i de Can Batlló. L’autor, qui s’autoanomena llibertari, català i de Sants, prové del món sindical dels anys 70 i 80 com afiliat a la CNT. Amb aquest activisme i sentiment llibertari, Jordi Soler recupera el pistolerisme de principis del segle XX per lligar-lo a les lluites veïnals més recents.

“Per una banda s’explica el moviment llibertari d’entre la vaga de la Canadenca i la Guerra Civil per després lligar-ho amb les lluites de finals de segle XX per recuperar Can Batlló”, destaca Soler. En aquest sentit, i per desenvolupar aquests fets més recents, l’autor utilitzar personatges reals i espais coneguts dels nostres barris. “Hi apareix l’Ivan Miró, l’Agus Giralt, el Jordi Falcó, el Josep Maria Domingo… tot de personatges importants a la Bordeta lligats a les lluites veïnals”, apunta l’autor. D’aquesta forma explica de forma detallada la història del barri i a través del reconeixement personal.

A nivell personal, Jordi Soler recorda que “aquest és un barri molt reivindicatiu, jo recordo des de les lluites per l’autobús 91, pel soterrament de les vies o per Can Batlló mateix”. Considera que el barri de la Bordeta “per la seva ubicació entre l’eix comercial de Sants i la Gran Via pot caure en l’oblit, per això hem de lluitar per ser escoltats”. Sobre el procés de la novel·la, explica que sempre li ha agradat escriure i ho ha fet vinculat al barri “Vaig participar en un assaig col·lectiu sobre Can Batlló, vaig fer els cursos d’escriptura de l’Ateneu Barcelonès i amb això he anat coent la història, també gràcies a uns grans professors”, destaca.

A més dels personatges de l’època actual mencionats, també apareix Sants 3 Ràdio. Sobre aquest mitjà local, l’autor apunta que “el protagonista necessita vies per investigar sobre la història i utilitza el programa de l’Agus Giralt per fer una crida al barri”.

Compartir: