El Bloc Onze de Can Batlló guanya un premi que atorga la Fundació de La Caixa d’Arquitectes

La cooperativa de joves arquitectes del barri LaCol i la seva tasca al Bloc Onze de Can Batlló, ha aconseguit guanyar la Categoria Ciutat i Territori dels premis Arquia/Próxima. Es tracta d’uns premis que atorga la Fundació de La Caixa d’Arquitectes a professionals que fa menys de 10 anys que han obtingut el títol.

El Bloc Onze de Can Batlló guanya un premi que atorga la Fundació de La Caixa d’Arquitectes

El Bloc Onze de Can Batlló ha aconseguit guanyar la Categoria Ciutat i Territori dels premis Arquia/Próxima. Es tracta d’uns premis que atorga la Fundació de La Caixa d’Arquitectes a professionals que fa menys de 10 anys que han obtingut el títol. Entre ells trobem l’Eliseu Arrufat, soci de LaCol, la cooperativa de joves arquitectes del barri de Sants que va ajudar en el disseny d’alguns dels espais d’aquesta nau que van recuperar els veïns del barri de la Bordeta.

 

Quina és la proposta que vareu presentar?

Vam inscriure la proposta del Bloc Onze de Can Batlló. Totes les intervencions que vam fer veiem que les podíem documentar i donar-li forma diferent com per introduir-les en espais com aquest concurs.

 

Quantes persones vareu treballar en aquest projecte?

Dins del col·lectiu som unes 14, però finalment en aquest Bloc Onze han treballat centenars de persones del barri, ja que hi ha hagut implicació de molta gent durant molts mesos en molts graus diferents.

 

Com ha estat la feina d’aquests aquests mesos?

El treball ha estat voluntari i ens hem coordinat amb les assemblees i comissions que configuren el paisanatge organitzat dintre del recinte. Des de l’11 de juny del 2011 que es va entrar, i fins avui no ha deixat de tenir necessitats i gent que miri de satisfer aquestes necessitats.

 

Com se us va ocórrer presentar aquesta proposta?

Vam veure que hi havia aquesta via per que donés cabuda aquest tipus de projecte i ens va interessar introduir aquestes dinàmiques que surten una mica de l’ofici estàndard de l’arquitecte i ens permetia arribar a l’estudiant nodrir d’un ventall amb alternatives l’ofici de l’arquitecte.

 

Durant l’entrega d’aquest premis vareu trobar molta competència amb els altres participants?

No vam experimentar la competència, encara que hi sigui, nosaltres des de la cooperativa i des de la nostra filosofia entenem com una cosa bonica ja que pots aprendre molt d’ella. Forma part d’un teixit que forma part de la feina i quan t’hi trobes en llocs com aquest valoro molt la competència.

 

Entre els participants hi havia gent de diversos indrets?

Diria que tots eren de l’àmbit estatal. La majoria eren de Madrid i d’altres de Barcelona. Vaig trobar a faltar representació de la península. Imagino que de les 600 propostes, hi havia de tot arreu. El que si que hi havia eren projectes de col·lectius de despatxos nacionals fets a altres països com d’Alemanya o sud Amèrica.

 

Quan i on es van entregar aquests premis?

Fa tres setmanes a Granada. Els 29 seleccionats se’ns va portar a Granada i en unes jornades de tres dies d’arquitectura amb conferències, ponències, entrega de beques, etc. El moment va ser bonic ja que tots teníem una edat similar i et trobes com amb amics. Vam escoltar-nos entre tots vam descobrir nous projectes que no sabíem que existien… I personalment, el fet d’introduir a la Fundació de La Caixa d’Arquitectes projectes com el de Can Batlló és necessari.

 

Explica’ns quina és la vostra tasca des de LaCol?

Originalment érem 21 estudiants d’arquitectura que ens trobem per compartir infraestructures i, a dia d’avui per necessitats, hem quedat 14 i som els que hem creat la cooperativa LaCol. Intentem dotar-nos d’una infraestructura i combinar aquesta activitat amb els nostres ideals vers a l’activitat de l’arquitecte. Intentem satisfer les necessitats tant sentimentals i intel·lectuals dels nostres oficis. A més, desenvolupem projectes des de l’escenografia de teatre fins a l’arquitectura més ben dita. Jo crec que un exponent bastant fort per aconseguir fer arquitectura és la futura cooperativa d’habitatge de regim de sessió d’ús de Can Batlló.

premiarquitecteslacolcanbatllonovembrede2014-02

premiarquitecteslacolcanbatllonovembrede2014-03

premiarquitecteslacolcanbatllonovembrede2014-04

premiarquitecteslacolcanbatllonovembrede2014-05

premiarquitecteslacolcanbatllonovembrede2014-06

Fotos: Andrés Jaque, LaCol SCCL, EL3.CAT.

Compartir: