El barri d’Hostafrancs celebra el Dia Internacional del Poble Gitano

La plaça d'Herenni va acollir activitats organitzades per l'Associació per la Formació i la Cultura de la Dona Gitana d’Hostafrancs i el Consell Municipal del Poble Gitano ha organitzat un acte festiu amb música i il·luminació a la Font Màgica de Montjuïc.

El barri d’Hostafrancs celebra el Dia Internacional del Poble Gitano

Aquest dilluns 8 d’abril s’ha celebrat el Dia Internacional del Poble Gitano. El Consell Municipal del Poble Gitano s’ha sumat al reconeixement de la cultura, la llengua i la història gitana i ha organitzat diferents activitats a Sants-Montjuïc. L’entitat recorda que el poble gitano forma part de la ciutat de Barcelona com a mínim des del segle XV. Per posar de relleu aquest lligam amb la ciutat, aquest dilluns al vespre el Consell Municipal del Poble Gitano ha organitzat un acte festiu amb música i il·luminació de la Font Màgica de Montjuïc amb els colors de la bandera gitana, el verd i el blau juntament amb la roda vermella.

Ja la setmana passada, la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) va organitzar una diada informativa al barri d’Hostafrancs. L’acte es va celebrar a la plaça d’Herenni, una zona amb una tradició gitana històrica al barri. En aquest acte es va proporcionar informació i es van oferir tallers per als infants. Des de l’Associació per la Formació i la Cultura de la Dona Gitana d’Hostafrancs detallen que “entre els tallers ha destacat el de maquillatge i el de flors”. Amb l’objectiu de “recordar els orígens de la cultura i tota la repressió i persecució que ha patit aquest poble al llarg de la història” ens explicava l’Astrid Duch, membre de l’associació hostafranquina. Tot i que ara ja no són assassinats com fa anys, “ara encara patim racisme i en alguns llocs encara s’expulsen”.

La diada s’organitza des de 1971 i ha arrelat amb força al territori. En aquest últim 8 d’abril es faran “ofrenes de flors per recordar tots els gitanos perseguits i assassinats”. El dia abans, diumenge, “ja es va celebrar la diada a la mateixa plaça d’Herenni”, recorda Duch. Al llarg de la tarda es va fer una botifarrada i es van organitzar balls i una gimcana per als infants. D’aquesta manera, el barri d’Hostafrancs va poder celebrar la diada amb antel·lació, per així el dia 8 poder anar als actes unitaris. El què lamenten, però, és que “fora del barri encara patim racisme i rebuig per part d’algunes persones”.

diainternacionalpoblegitanohostafrancsabrilde2019-02

diainternacionalpoblegitanohostafrancsabrilde2019-03

diainternacionalpoblegitanohostafrancsabrilde2019-04

diainternacionalpoblegitanohostafrancsabrilde2019-05

diainternacionalpoblegitanohostafrancsabrilde2019-06

diainternacionalpoblegitanohostafrancsabrilde2019-07

diainternacionalpoblegitanohostafrancsabrilde2019-08

Compartir: