S’instal·la una unitat mòbil per mesurar la contaminació de l’aire al barri de la Marina

L'Agència de Salut Pública de Barcelona ha instal·lat una unitat mòbil de control atmosfèric al carrer Cisell de la Marina amb l'objectiu de mesurar els nivells de contaminants que hi ha en aquesta zona, arran de les activitats industrials que hi ha al Port de Barcelona.

S’instal·la una unitat mòbil per mesurar la contaminació de l’aire al barri de la Marina

L’Agència de Salut Pública de Barcelona ha instal·lat una unitat mòbil de control atmosfèric al barri de la Marina. L’objectiu d’aquesta mesura és “esbrinar els nivells de contaminants que hi ha en aquesta zona del barri arran de les activitats industrials que hi ha al Port de Barcelona” explica Domingo Alonso, Conseller de Salut i medi Ambient del Districte de Sants-Montjuïc. De fet, segons diversos estudis realitzats, els nivells de contaminació de l’aire provocats per l’arribada de grans naus de creuer a les terminals del Port de Barcelona resulten preocupants, ja que s’ha passat de rebre 0,6 milions de passatgers l’any 2000 a 3,7 milions el 2015.

Així, durant les setmanes vinents i fins a finals d’any s’analitzaran les concentracions de les partícules PM10 i PM2,5. Totes dues són respirables i presents en l’atmosfera dels nostres barris en forma sòlida o líquida (pols, cendres, ciment o pol·len, entre d’altres). Les primeres (PM10) tenen un diàmetre igual o inferior als 10 micròmetres (cada micròmetre correspon a la mil·lèsima part d’un mil·límetre), mentre que les PM2,5 tenen un diàmetre encara més petit, igual o inferior als 2,5 micròmetres, o el que és el mateix 100 vegades més prim que un cabell humà.

La unitat mòbil està ubicada, des del passat 27 de juliol, al carrer Cisell, ocupant dues places d’aparcament i connectada a l’electricitat. L’estacionament d’aquesta està propera de la zona industrial del port, de l’Escola Bàrkeno i de l’Institut Montjuïc. Les dades que s’obtinguin s’envien al sistema informàtic de l’Agència de Salut Pública. Al gener es publicarà un informe amb les conclusions dels mostreigs i anàlisis de les mostres, avaluant els resultats obtinguts. “Tenim la sospita que l’activitat industrial tan intensiva que hi ha a prop afecta la salut de la ciutadania d’aquest barri”, apunta Domingo qui ha avançat que si finalment es compleixen les hipòtesis, caldrà “disminuir la producció de contaminants en les activitats del Port de Barcelona”, per tal d’abreujar l’impacte.

Aquesta iniciativa va sorgir en el Consell de Salut del Districte de Sants-Montjuïc i va ser incorporada en el Pla d’Actuació de Districte, a la vegada, també va ser una de les proposicions de la CUP durant el plenari del passat mes de maig.

estaciomobilqualitatairelamarinaoctubrede2016-02

estaciomobilqualitatairelamarinaoctubrede2016-03

Fotos: Ángel Rabaneda

Compartir: