Sobre l’increment de la degradació del barri

Associació de Comerciants de Creu Coberta

Sobre l’increment de la degradació del barri

Els darrers mesos, des de l’eix comercial hem detectat un increment constant de la degradació de la nostra ciutat i, en especial, del barri d’Hostafrancs i de l’eix Creu Coberta. Entenem que l’estiu i l’arribada del turisme afavoreixen que hi hagi fets més visibles a la llum del dia, i un repunt de l’increment de la delinqüència. Tanmateix creiem que ens cal aportar solucions creatives entre el que permet la llei i el que exigeix la convivència ciutadana i la mínima imatge d’ordre del nostre barri.

L’eix Creu Coberta és un carrer comercial a tocar d’un dels punts àlgids de l’estiu barceloní, la Plaça d’Espanya. Fruit d’això, els darrers anys hi ha hagut una especialització progressiva en la restauració o els serveis turístics. Això ha permès, tot i la crisi comercial viscuda que ha obligat al tancament de molts establiments, mantenir un eix mitjanament obert i evitar la desertització.

El Meeting Point és una eina de Creu Coberta que ha servit per dinamitzar la zona, arreglar un solar que podria haver estat objecte d’usos indeguts, oferir un servei al turista i al veí, i mantenir activitats que cridin l’atenció per fer entrar turisme a l’eix. En aquest sentit, Creu Coberta ha fet els deures. També ho hem fet apuntant-nos al projecte municipal Radars, per advertir de la gent gran en risc, el programa dels Camins Escolars per als nens i nenes, innovar en la incorporació de bicons i aparadors virtuals, afavorir la inclusió, serem el primer punt blau de Barcelona per a l’autisme, hem fet campanyes de civisme o per eradicar el soroll nocturn, etcètera. Hem fet gran part de la feina que ens pertoca com a entitat.

Tanmateix, al mateix eix patim habitualment problemes diversos als quals no s’hi aporten prou solucions. La casa ocupada al carrer Creu Coberta 26, amb constants atacs al turisme, no es va resoldre fins a l’enderrocament de l’edifici. Ara patim des de fa més d’un any un altre espai ocupat amb una greu imatge de degeneració, a Creu Coberta 72. Al solar de Creu Coberta 82 des de fa una setmana hi ha persones malvivint-hi. Hem detectat persones dormint a entitats bancàries al llarg d’aquests mesos. La presència de carteristes al metro de la Plaça d’Espanya i a l’inici del carrer Creu Coberta és constant. Cada cop hi ha més pidolaires. Fins i tot hi ha hagut robatoris amb butron. És inacceptable. I tot això ha generat desànim i desconfiança en tots els comerciants associats. No admetem més aquesta situació. L’estiu no pot ser l’excusa de tenir una ciutat desmanegada. L’increment del turisme no pot ser tampoc l’argument que justifiqui la delinqüència.

Els comerciants del barri, i tots els seus veïns volem oferir una imatge digna al nostre visitant, oferir un espai òptim al qui passeja pel nostre eix. Volem treballar amb condicions de qualitat. Volem que hi hagi seguretat dins i fora dels nostres establiments. I volem acabar amb aquesta imatge de degradació d’Hostafrancs. Per això exigim amb urgència:

– Solucions per a les ocupacions il·legals de solars i d’establiments.

– Policia uniformada que passegi per l’eix diàriament i que ajudi a mantenir la sensació de seguretat al mateix temps que intimida als delinqüents.

Compartir: