Can Vies, en busca d’una solució

Aquesta tarda s'han celebrat dues assemblees, una de veïns crítics amb Can Vies, que s'ha fet a les Cotxeres de Sants; i l'altre per parlar sobre la seva reconstrucció que s'ha fet davant de l'edifici del carrer Jocs Florals [[Vegeu fotos de les dues assemblees]]

Can Vies, en busca d’una solució

El procés del conflicte pel desallotjament de Can Vies, al carrer Jocs Florals del barri de Sants, continua aquests dies sent notícia als nostres barris. Ahir es va retirar l’excavadora cremada del terreny en qüestió. Per una banda, l’Ajuntament de Barcelona, a través de Joaquim Forn, primer tinent d’alcalde i portaveu del govern municipal, expressava en unes declaracions aquest dimecres, que el canvi més important és l’absència de violència d’aquests últims dies i parlava d’una possible cessió transitòria d’un període d’entre 24 i 30 mesos, el temps necessari per acabar la tercera fase de les obres de remodelació que afecta la zona. El primer tinent d’alcalde afirmava que “ Volem reiterar el nostre guió de treball, d’una manera molt clara, escoltar totes les propostes, sempre que es garanteixi la seguretat de les persones i el compliment de la legalitat”. En aquest sentit ha explicat que els informes que tenen sobre la taula apunten que hi ha un risc per a les persones si no es retira la runa de l’espai de Can Vies. Per tant, Forn demana que: “De manera ordenada, TMB assumeixi la retirada de la runa de forma segura i estable”.

Des del Districte de Sants Montjuïc, el regidor Jordi Martí afegeix que: “Estem en un moment d’un cert impàs,  en el que totes les parts implicades estem intentant que hi hagin les condicions per poder seguir parlant”. També explica que des de l’Ajuntament hi ha una voluntat ferma de mantenir ponts de diàleg per trobar una solució al conflicte de Can Vies. En relació al comunicat de trencament de negociació entre l’Ajuntament de Barcelona i Can Vies, Martí diu que: “Ens hem de mantenir ferms amb la voluntat de diàleg” i “comptem amb el Centre Social de Sants i amb altres entitats i associacions del barri i de la ciutat”. Un dels membres de la taula negociadora va ser el Centre Social  de Sants, el seu president Josep Maria Domingo, diu que: “sembla que es vulguin complir els punts”. Domingo remarca que ells seguiran oberts a participar en el procés de negociació.

Per altra banda, Pau Guerra, membre de Can Vies, comenta que la condició que ells proposen per reunir-se amb l’Ajuntament, és aturar el desallotjament de l’edifici i en aquest sentit el Districte no ha fet cap pas per aturar-ho, destaca. Guerra afegeix: “L’Ajuntament va presentar la seva única i última proposta en la que deien que nosaltres havíem de marxar voluntàriament i pacíficament de l’edifici per fer unes obres de rehabilitació a la construcció”. Sobre la última oferta feta avui mateix pel consistori no han volgut donar-hi una resposta fins que no s’hagi discutit a l’assemblea, tot i que des del col·lectiu remarquen que seguiran amb la reconstrucció amb els seus propis rescursos humans i materials, així ho han decidit durant l’assemblea que s’ha celebrat aquest vespre davant mateix de Can Vies i que ha aplegat unes dues-centes persones.

I a pocs metres, al centre cívic de les Cotxeres de Sants se celebrava alhora una assemblea amb prop d’un centenar de veïns del barri que han volgut mostrar el seu rebuig a la violència amb la presentació d’un manifest on diuen que “Condemnem la violència gratuïta al nostre barri, provingui d’on provingui. Especialment quan prové de persones o col•lectius que volen imposar les seves idees per mitjà de la destrossa sistemàtica del mobiliari urbà i dels béns comuns”. Albert Torras, un veí del barri que ha impulsat el manifest explicava que “Nosaltres no ens manifestem contra el projecte de Can Vies”, però, matisa, “les coses s’han de fer amb un ordre i s’ha d’arribar a un pacte amb l’administració” i demanava a l’ajuntament les mateixes oportunitats de disposar de locals per a totes les associacions i “sense privilegis per a cap entitat” destaca el manifest. Durant les seves intervencions, els veïns s’han mostrat molt crítics amb la visió que han donat els mitjans de comunicació dels fets i sobre el que consideren una manca de “pluralitat” alhora de donar veu als veïns de la zona.

L’ història de l’edifici

Agust Giralt, historiador del barri, parlant sobre l’origen de Can Vies explica que es tracta d’un edifici del 1879, construït com a magatzem per la futura línia de metro que trigaria anys en ser construït. El “Circulo Social Metropolitano”, va funcionar a partir de la meitat dels 80. Després l’edifici va ser cedit a la CNT fins el moment que va quedar desocupat. L’any 1997, joves del barri de Sants el van ocupar. El conflicte de Can Vies es remunta a l’any 1998, quan TMB va iniciar un procés judicial que la pressió veïnal va acabar aturant. Aquest procés es tornaria a engegar l’any 2005 i s’aniria repetint fins a dia d’avui amb una última sentència del suprem.

assembleacanviesjunyde2014-01

assembleacanviesjunyde2014-02

assembleacanviesjunyde2014-03

assembleacanviesjunyde2014-04

assembleacanviesjunyde2014-05

assembleacanviesjunyde2014-06

assembleacanviesjunyde2014-07

assembleacanviesjunyde2014-08

assembleacanviesjunyde2014-09

assembleacanviesjunyde2014-10

assembleacanviesjunyde2014-11

assembleacanviesjunyde2014-12

assembleacanviesjunyde2014-13

Compartir: