El barri de la Bordeta comptarà amb un nou institut de secundària i una escola per a 700 alumnes a Can Batlló

La demanda veïnal d'una escola i un institut per alumnes de 3 a 16 anys a Can Batlló es farà realitat a partir del curs 2020/2021. Així ho ha confirmat Pere Masó, cap de l’Àrea de Servei d'Educació i Territori del Consorci d'Educació de Barcelona a Sants 3 Ràdio.

El barri de la Bordeta comptarà amb un nou institut de secundària i una escola per a 700 alumnes a Can Batlló

La demanda veïnal d’una escola i un institut per alumnes de 3 a 16 anys a Can Batlló es farà realitat a partir del curs 2020/2021. Així ho ha confirmat Pere Masó, cap de l’Àrea de Servei d’Educació i Territori del Consorci d’Educació de Barcelona: “Garantim que en l’espai tindrem dues línies d’educació infantil i primària i tindrem també educació secundària. Amb això donarem resposta a les necessitats de la zona”.

Ara cal esperar uns dies perquè el consell directiu del Consorci determini si aquests serveis seran gestionats per una mateixa entitat escolar o per dues: “Si fos una sola entitat, i en aquest un institut-escola, en fer la substitució de l’Escola Cal Maiol, quan els alumnes estiguessin a sisè, el següent any, en comptes d’anar a un institut, continuarien a la mateixa entitat fent primer d’ESO. En el cas que fossin dues entitats, haurien de fer una adscripció de l’escola de primària a l’institut de secundària perquè els alumnes poguessin passar”, apunta Masó. Des del departament es treballa perquè “aquesta decisió no afecti la necessitat de construcció i de disseny dels espais. Per tant, es poden anar fent els plànols dels espais necessaris, sense prendre la decisió de si serà una entitat escolar o dues”, segons Masó.

Durant els pròxims mesos, doncs, es farà el projecte executiu del futur equipament educatiu i s’obrirà a concurs públic perquè els arquitectes presentin el disseny. “Hi ha un programa que està marcat pel Districte i per l’Ajuntament que en principi pensem complir”, assegura Masó. I és que l’objectiu és poder començar a impartir classes el setembre de 2020, tal com va anunciar el govern municipal: “L’any següent de poder fer el canvi d’escola, voldríem començar la continuació cap a primer d’ESO. Encara estem parlant a un temps vista i, per tant, fa de mal dir avui dia com es compliran aquests objectius”.

La futura escola donarà resposta a 450 alumnes de primària i el nou institut a uns 250 joves de secundària. L’edifici comptarà amb dos aularis, un per infantil i un altre per primària, i els alumnes de l’escola i l’institut hauran de compartir alguns espais, com el gimnàs. També hi haurà menjador i cuina. En els terrenys on es construirà l’edifici, a tocar del bloc 19 de Can Batlló, només es podrà donar resposta a alumnes de 3 a 16 anys. En aquest sentit, després de la reivindicació de fer una escola bressol i un centre d’educació postobligatòria, el Consorci explica que a llarg termini s’estudiaran “les necessitats que tindrà la zona per anar a l’escola bressol o al batxillerat”. Tot i això, es garantirà que els alumnes tinguin una “oferta suficient” perquè puguin fer cicles formatius o batxillerat.

L’AMPA de Cal Maiol es mostra satisfeta que finalment s’opti per construir també un institut a la Bordeta. Per l’altra banda, es mostren sorpresos pel fet que “es dubti entre un model d’institut-escola o el model de dues. No entenem que un centre que s’ha de construir no ho faci amb una estructura d’institut-escola”, diu Meritxell Font, presidenta de l’AMPA de Cal Maiol. En aquest sentit, creu que igual que l’escola concertada, l’escola pública també hauria de donar l’opció de “poder donar continuïtat d’escolarització dels 3 als 16 anys, ja que així es garanteix que no hi hagi tant abandonament escolar”. També diu que seguiran reivindicant una escola bressol i que es doni resposta als estudis postobligatoris, “creiem que fa falta al barri”.

futuranaucanbatlloescolainstitutcalmaiolmaigde2018-02

futuranaucanbatlloescolainstitutcalmaiolmaigde2018-03

Compartir: