Arriba el Nadal a les parròquies de Sants-Montjuïc amb misses, pessebres, concerts i activitats solidàries

Entrevistem als responsables de les parròquies de Sant Medir de la Bordeta; Santa Maria de Sants; Sant Àngel Custodi d'Hostafrancs; Mare del Déu del Port i Sant Bartomeu de la Marina; Santa Madrona, Sant Salvador d’Horta, Sant Pere Claver i Lourdes del Poble-sec.

Arriba el Nadal a les parròquies de Sants-Montjuïc amb misses, pessebres, concerts i activitats solidàries

Aquest dijous les diferents parròquies dels barris de Sants-Montjuïc, celebren com ja es tradició l’arribada del Nadal amb la Missa del Gall, concerts i campanyes solidàries. Al barri de la Bordeta, la parròquia de Sant Medir ja ho té tot preparat per celebrar la Vetlla de Nadal. Enguany, com a novetat es farà el Cant de la Sibil·la, “una tradició medieval de les illes que s’està recuperant a diverses parròquies, és un repte que ha entusiasmat a moltes persones” explica Enric Subirà, rector d’aquesta parròquia. Aquesta celebració es farà a les onze de la nit de la vigília de Nadal, i tot seguit començarà la Missa del Gall. El dia de Nadal se celebrarà la missa a les onze del matí, i a les vuit del vespre. De nou, el dia 26 es farà el Concert de Sant Esteve, serà a les nou del vespre a càrrec de la Coral de Sant Medir. Des d’aquesta parròquia, coincidint amb les festes de Nadal, cada setmana s’atenen 150 famílies a les quals se’ls entrega bosses amb aliments. A més, també en aquesta parròquia hi ha un punt de recollida de joguines noves per aquelles famílies que no poden adquirir-les per les dificultats econòmiques.

A la parròquia de Santa Maria de Sants també celebraran el Nadal, però ho faran abans amb la missa del Pollet a les sis de la tarda, “una celebració pensada als infants, un estil agradable perquè també participen adults per tocar música amb els seus instruments” segons el rector d’aquesta parròquia, Josep Lluís Socías. Més tard, a les onze de la nit tindrà lloc la missa del Gall, “després es farà un ressopó amb aliments que posa la comunitat parroquial i el que porten els veïns” afegeix. L’endemà, dia de Nadal, hi haurà missa a les onze del matí i a quarts d’una del migdia i també al vespre. I per Sant Esteve “farem una celebració més popular i amb un ambient casolà”, on els joves de la parròquia com són els membres de l’Agrupament Escolta i l’Esplai Espurna faran activitats. Socías assegura que cal fer celebracions obertes, per tant “cal sentir-se solidari i hem d’ajudar i compartir joguines i aliments”. Durant aquests dies, segons Socías, els veïns “no només portaven aliments bàsics, sinó també portaven torrons o polvorons”.

Al barri d’Hostafrancs, la parròquia de Sant Àngel Custodi celebren aquest vespre la missa del Gall a les deu de la nit, “després farem ressopó i convivència amb tots els assistents” comenta el rector Francesc Nolla. Per Nadal se celebraran les misses als mateixos horaris que un dia festiu i per Sant Esteve com si fos un dia feiner. Durant les dues setmanes de Nadal es repartiran 160 paneres amb productes de neteja, cosmètica i perfumeria que entitats com La Nau han donat a la parròquia.

Al barri de la Marina hi haurà celebracions tant a la Mare del Déu del Port i a Sant Bartomeu. A les set de la tarda d’aquest dijous se celebrarà la missa del Pollet a l’església de Sant Bartomeu, on s’inaugurarà el pessebre i es cantaran nadales. Més tard, pocs minuts abans de mitjanit els veïns estan convocats a la parròquia de Mare de Déu del Port, on es realitzarà la missa del Gall i “després hi haurà convivència, cantarem nadales i farem un ressopó” detalla Josep Hortet, rector de les parròquies de la Marina. El dia de Nadal les eucaristies se celebraran a les onze del matí a la capella situada al Polvorí, a les 12 a la parròquia de la Mare de Déu del Port. Finalment, a la una del migdia, i a les vuit del vespre del dia de Nadal i Sant Esteve la missa tindrà lloc a la parròquia de Sant Bartomeu. Pel que fa les activitats solidàries, les dues parròquies continuen amb la recollida de joguines noves, i unes cent famílies reben durant aquests dies productes alimentaris provinents del Banc d’Aliments.

Finalment, al barri del Poble-sec, un any més oferirà la missa del Pollet que es farà a la parròquia de Santa Madrona, a les set el vespre. Més tard, segons explica Josep Catà, rector de la parròquia de Santa Madrona, a les onze de la nit se celebrarà la missa del Gall a la parròquia de Sant Salvador d’Horta, i a les dotze de la nit a la parròquia de Sant Pere Claver i Lourdes. Com totes les parròquies de Sants-Montjuïc, les del Poble-sec també han tingut un paper solidari aquests dies, “per això totes les d’aquest barri es va recaptar diners per Cáritas i a Sant Bartomeu, concretament, es van recollir 900 euros, una xifra extraordinària” assegura Catà.

Compartir: