Albert Torras presenta un llibre sobre la història del Cementiri de Montjuïc

L'obra, que es va presentar durant un acte a la seu del Districte, recull imatges inèdites del cementiri des de finals del segle XIX fins als anys 60. També proposa diverses rutes que es poden fer pel cementiri tot descobrint les tombes i panteons dels personatges il·lustres.

Albert Torras presenta un llibre sobre la història del Cementiri de Montjuïc

El periodista i historiador santsenc Albert Torras va presentar el seu darrer llibre “El Cementiri de Montjuïc”, en un acte celebrat a la seu del Districte de Sants-Montjuïc, dimarts passat al vespre. L’obra recull imatges inèdites sobre la història d’aquest espai, des de finals del segle XIX fins als anys 60. “Vull que aquest llibre serveixi per fer del cementiri un espai visitat per la nostra ciutadania i pel turisme. Perquè visitar el cementiri és conèixer la nostra història i els personatges que han fet el nostre país”, deia Torras.

El llibre s’estructura en diverses parts. Una d’elles, per exemple, parla dels entorns del cementiri i del territori sobre el què s’ubica, amb imatges que recorden el passat barraquista que hi havia a la muntanya. “És una zona gens fàcil, amb el Morrot que el divideix de la ciutat, amb els precipicis de Montjuïc”, assegurava Torras. A l’hora d’escriure el llibre, segons l’autor, es va descobrir que “a mitjans dels XIX, on després hi hauria el cementiri de Montjuïc, s’hi va preveure fer un escorxador”.

També proposa diverses rutes que es poden fer pel cementiri i, així, descobrir les tombes, hipogeus i panteons més interessants, i sobre les inhumacions i homenatges a personatges il·lustres, com els presidents Lluís Companys i Francesc Macià. “Al costat de les grans agrupacions de nínxols que trobem en carrers, també hi ha places i jardins on els més rics i poderosos es feien construir tombes i panteons a imatge del seu propi pas per la vida”, segons Torras. A més, l’obra dedica un apartat dedicat a la festivitat de Tots Sants i a les carrosses fúnebres que trobem al cementiri.

A la presentació, també va assistir el director general de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaña, que va destacar que aquest llibre pretén formar part d’una gran aposta cultural que impulsa Cementiris de Barcelona des de fa més de deu anys: “Es vol intentar revertir la percepció que hi ha del cementiri i reivindicar la riquesa patrimonial”. Per la seva banda, Joan Sanromà, conseller de cultura del Districte de Sants-Montjuïc va reivindicar el cementiri de Sants, que es troba a l’Hospitalet: “És un cementiri que també caldria conèixer perquè té tota una història al darrere. Té riquesa en circumstàncies històriques i en moviments històrics”.

presentaciollibrecementirimontjuicalberttorrasoctubre2018-01

presentaciollibrecementirimontjuicalberttorrasoctubre2018-03

presentaciollibrecementirimontjuicalberttorrasoctubre2018-04

presentaciollibrecementirimontjuicalberttorrasoctubre2018-05

presentaciollibrecementirimontjuicalberttorrasoctubre2018-06

Compartir: